De gevolgen van NAH zijn te verdelen in directe gevolgen en indirecte gevolgen. Met directe gevolgen worden de klachten bedoelt en de indirecte gevolgen zijn de situaties die ontstaan door deze klachten. Omdat de locatie van de schade bepaalt welke klachten je hebt zal ik kort uitleggen welk deel van de hersenen welke klachten veroorzaakt. Uiteraard zal ik ook even kort uitleggen waaruit indirecte gevolgen bestaan.
Directe gevolgen:
Zoals je kunt zien bestaan de hersenen uit 4 kwabben.
– Blauw gekleurd is de frontale kwab, ook wel voorhoofdskwab genoemd.
– Geel gekleurd is de pariëtale kwab, ook wel wandbeenkwab genoemd.
– Rood gekleurd is de occipitaal kwab, ook wel achterhoofdskwab genoemd.
– Groen gekleurd is de temporale kwab, ook wel slaapkwab genoemd.
De frontale kwab is betrokken bij alles wat te maken heeft met planning, organiseren, geheugen, impulscontrole, het oplossen van problemen, selectieve aandacht, besluitvorming, het beheersen van het gedrag en de emoties, werkgeheugen, taal, creativiteit, beoordelingsvermogen.
Schade aan de kwabben kunnen lijden tot schade in: emoties, taal, impulscontrole, geheugen, sociaal en seksueel gedrag, verminderd invoelend vermogen.
De pariëtale kwab spelen een rol bij het verwerken van de zintuiglijke informatie, cognitieve functies en bij het ruimtelijk denken. De pariëtale kwam kun je indelen in een linker- en een rechterkant of het voorste of achterste deel. Dit omdat de verschillende deze bij verschillende functies zijn betrokken.
In het voorste deel worden tast-, pijn-, temperatuur- en proprioceptieve- (houding en beweging van lichaamsdelen) prikkels verwerkt. Door het combineren vansomatosensorische informatie (lichaamswaarneming betreffend) en de visuele informatie (dat wat gezien wordt), kan het gebied helpen bij het visualiseren van de lichaamspositie.
De linkerkant is het gebied vooral betrokken bij taal (o.a.verbaal geheugen) en rekenen. Aan de andere kant van de hersenen is het gebied betrokken bij het begrijpen van plattegronden e.d. en spatiële relaties.
- taal
- ruimtelijke oriëntatie
- rekenen
Het achterliggende gedeelte van de pariëtale kwab (Posterieure Parietale Cortex) is belangrijk voor het aansturen van bewegingen van de arm, hand en ogen. Het gebied is op deze manier onder andere betrokken bij het oppakken van een voorwerp dat je ziet liggen. Voor het uitvoeren van deze handelingen heb je visuele informatie nodig, omdat je anders misschien naast of voor het voorwerp grijpt.
- ruimtelijke oriëntatie en motoriek (aansturen arm, handen en ogen)
- aandacht
- uitvoerende taken (executieve functies)
Schade aan deze kwabben kunnen lijden tot onvermogen om woorden te vinden bij het schrijven, problemen met het lezen, moeite met getekende objecten, moeite met het onderscheiden van links met rechts, moeite met rekenen (dyscalculie), gebrek aan bewustzijn van bepaalde lichaamsdelen of ruimte, moeilijkheden met oog-hand coördinatie, verlamming aan andere kant dan waar het letsel is, ruimtelijke desoriëntatie en apraxie , onvermogen om in de juiste volgorde te handelen.
De occiptaal kwab ontvangt en verwerkt visuele informatie en bevat gebieden die helpen vorm en kleuren waar te nemen.
Schade kan vervorming van het gezichtsveld, waarneming van de grootte, kleur en vorm geven. Dit uit zich vooral in het verlies van het zicht in de linker- of de rechterzijde, het zien van blinde vlekken, problemen met het lokaliseren van voorwerpen, moeite om de weg naar huis te vinden, moeite om kleuren te identificeren, hallucinaties/visuele illusies, woordenblindheid, moeite met het herkennen van objecten, onvermogen om de beweging van een object te herkennen of moeite met lezen en schrijven.
Wat je vaak ziet is dat mensen met schade aan deze kwabben lijden aan ofwel visuele migraine, blinde vlekken of algehele uitval van zicht aan een kant. De mate van deze schade is afhankelijk van de kant waar de schade zit. Heb je links een beschadiging, dan zul je rechts problemen ervaren.
De temporale kwab is betrokken bij het het organiseren en indelen van zintuiglijke informatie (zien, voelen, horen, ruiken en proeven) en wordt sterk geassocieerd met geheugen vaardigheden, concentratie en taal.
Schade kan zorgen voor een veranderde persoonlijkheid,