Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is hersenletsel ontstaan aan de hersenen na de geboorte. Dit kan opgedeeld worden in twee soorten:
– Traumatisch hersenletsel
– Niet traumatisch hersenletsel
Traumatisch hersenletsel is schade aan de hersenen als gevolg van een ongeval. Een harde botsing van het hoofd met bijvoorbeeld een hard oppervlakte of voorwerp kan tot gevolg hebben dat de hersenen blijvend beschadigd raken. De hersenen bestaan uit zacht materiaal, het hersenweefsel. Stevige vliezen houden dit weefsel bij elkaar. Rondom de vliezen zit een dun laagje vloeistof, het hersenvocht. De vliezen en het hersenvocht werken als een soort natuurlijke beschermlaag waardoor de hersenen minder snel in botsing komen met de schedel. Je
kunt dit hersenvocht zien als een stootbumper. Bij een te harde klap werkt deze stootbumper niet meer voldoende en komen de hersenen met een behoorlijke vaart in botsing met de schedel die van hard bot is gemaakt. Deze botsing veroorzaakt beschadigingen.
Er zijn drie soorten weefsel in de hersenen die beschadigd kunnen raken:
1. Hersencellen kunnen direct beschadigen en gaan dan dood
2. Hersenzenuwen (verbindingen tussen hersencellen) kunnen afscheuren
3. Bloedvaten kunnen scheuren
Vaak ontstaat er een zwelling in de hersenen, soms in combinatie met een forse bloeduitstorting. Verkeersongevallen zijn de belangrijkste oorzaken van traumatisch hersenletsel. Ongevallen op het werk en tijdens sport zijn een tweede. Maar ook een val thuis van bijvoorbeeld de trap kan al hersenletsel veroorzaken.
Niet traumatisch hersenletsel is schade ontstaan aan de hersenen door een proces of ziekte. Dit komt altijd van binnenuit het lichaam.
Een aantal voorbeelden:
– Beroerte/Cerebro Vasculair Accident (CVA)
– Herseninfarct (afsluiting bloedvat)
– Hersenbloeding
– Infectie (hersenen of hersenvliezen)
– Gezwel/tumor
– Vergiftiging/intoxicatie (drugs, alcohol)
– Zuurstofgebrek (hypoxie/anoxie) (ten gevolgen van: hartstilstand, bijna-verdrinking, afsluiting luchtpijpof rookvergiftiging)
– Epilepsie
– Waterhoofd/hydrocephalus
– Stofwisselingsaandoeningen
Hier een voorbeeld plaatje van een beroerte/CVA: